פלסטינים וישראלים אינם בוטחים זה בזה ומפחדים זה מזה. עדויות ממחקרים משותפים וסקרים ישראליים-פלסטינים מצביעות על כך שחוסר אמון ופחד הינם מכשולים לעשיית שלום.
יש לשער כי חינוך בבתי ספר, חוויות מחיי היומיום - לרבות עלויות כלכליות הקשורות להמשך הסטטוס קוו - וחשיפה לאלימות הדדית, הם מקורות קריטיים התורמים לרמות גבוהות מאוד של חוסר אמון ופחד בין הצדדים.
המטרה הכוללת של מחקר זה היא למפות, לזהות ולהסביר כיצד ומדוע כל אחד ממקורות אלה מעכב את המאמצים לקראת תהליך שלום מוצלח ומה יש לעשות, על ידי שני הצדדים, כדי לנטרל מקורות אלה ולהציע מקורות אחרים התומכים בתהליך של הסדר ביניהם.
באופן ספציפי, אנו מבקשים:
1) סקרי דעת קהל מקיף משותף ישראלי ופלסטיני בנושא אמון
2) חינוך לשלום בר קיימא: דו"ח על לקחים שנלמדו מאירופה ומחוצה לה
דו"ח זה בוחן את הפרקטיקות המקובלות של חינוך לשלום. הדו"ח מציע היכרות עם האופן שבו החינוך לשלום התפתח בציר הזמן וכיצד הוא נדון לעומק מבחינה אקדמית. הדו"ח מביא דוגמאות קונקרטיות, בעיקר מאירופה, תוך הדגמה של לקחים והתנסויות מוצלחות היכולים לשמש בסכסוך הישראלי-פלסטיני.
3) מקרי בוחן
השפעת קשיי היומיום על האמון ההדדי והתמיכה בתהליך השלום הישראלי-פלסטיני:
(1) משפחות ויחידים שנפגעו בהתקפות של טרור פלסטיני.
(2) תושבי "עוטף עזה" שהותקפו בירי רקטות ובלוני תבערה.
(3) הקשיים של יוצאי צבא ששירתו בשטחי הגדה המערבית (יהודה ושומרון).
4) טקסטים אלטרנטיביים לספרי לימוד לחינוך לשלום בר קיימא:
פלסטינים וישראלים משתמשים בנרטיבים ההיסטוריים השונים שלהם כדי להוכיח את זכויותיהם על הארץ ואת הבסיס לנוכחותם במדינה זו. כל צד טוען כי הוכיח את האמת בנוגע לקשרו לארץ זו, ארץ ישראל/ארץ פלסטין ההיסטורית. בה בעת, הדבר מעורר מחלוקת ועימותים בין הצדדים במשך דורות רצופים.
המכשול העיקרי להגיע להסדר בין ישראל לפלסטינים הוא חוסר האמון ההדדי ביניהם. הניסיון מלמד כי התמקדות באינטרסים המשותפים של הצדדים יכולה לסייע להם להתגבר על חוסר האמון הזה; הסכם השלום בין ישראל למצרים ולירדן עשוי להוות דוגמה כיצד ניתן להשיג גם הסדר ישראלי-פלסטיני בדרך זו.
הן היהדות והן האסלאם הן דתות מונותאיסטיות המאמינות באל אחד. יש הרואים בהן דתות אחיות, מאוחדות על ידי אברהם, אביהן המייסד המשותף, ועל ידי תפיסתן הדומה לגבי מצוות והלכות.
זהו פרויקט מחקר משותף העוסק במקורות של חוסר אמון הדדי בין פלסטינים לישראלים, במימון האיחוד האירופי ואינו בהכרח משקף את דעתו של האיחוד האירופי.